O piškotkih

O piškotkih

Kaj so piškotki

Piškotki so besedilne datoteke, ki jih na vaš računalnik naloži spletni strežnik. Piškotki ne vsebujejo nobenih podatkov s katerimi bi lahko ugotovili vašo identiteto. S pomočjo piškotkov strežnik ve, da ste se vrnili na spletno stran, kar lahko s pridom izkoristimo za prilagoditev spletnega mesta uporabniku.

Večina brskalnikov piškotke samodejno sprejema, če jih ne želite sprejemati ali pa želite, da ste obveščeni preden se piškotek naloži na vaš računalnik lahko to določite v nastavitvah brskalnika.

Zakaj so piškotki potrebni

Piškotki so namenjeni boljšemu delovanju spletnih aplikacij in tako se v piškotke lahko beležijo vaše nastavitve, preference, informacije o prijavi uporabnika in drugo.

Piškotki so tako potrebni za shranjevanje podatkov o stanju posamezne spletne strani (podrobnosti o prilagoditvah posamezne spletne strani), pomagajo pri zbiranju statistik o obiskanosti spletnega mesta, o navadah spletnega uporabnika in drugo. S pomočjo piškotkov vam morebitni oglaševalski partnerji lahko servirajo relevantne oglase.

Glede zakonskih omejitev in določilih hranjenja piškotkov na uporabnikovih brskalnikih si lahko pogledate tukaj.

Nekateri piškotki so tako nujno potrebni za samo delovanje spletne strani, medtem, ko se ostali shranijo le, če se tem strinjate. V splošnih pogojih so napisana tudi navodila, kako lahko posamezne piškotke odstranite s tem, da sledite povezavam navedenih v pogojih.

V primeru, da imate na vašem brskalniku že hranjene piškotke bodo po zavrnitvi ti piškotki ostali, vendar se ne bodo shranjevali novi piškotki. Po preteku časa veljavnosti piškotka bodo le ti tudi odstranjeni.

Lastni piškotki

Ime piškotkaOpis piškotka in njegov namenTrajanjeIzvor
    
cc_fsFunkcionalni piškotek za delovanje pasice “Piškotki”. Shranjuje informacijo o statusu prikaza pasice.1 letoLastnik spletnega mesta
cc_advertisingFunkcionalni piškotek za delovanje pasice “Piškotki”. Hrani informacijo o privolitvi trženjskih piškotkov.1 letoLastnik spletnega mesta
cc_analyticsFunkcionalni piškotek za delovanje pasice “Piškotki”. Hrani informacijo o privolitvi analitičnih piškotkov.1 letoLastnik spletnega mesta
cc_socialFunkcionalni piškotek za delovanje pasice “Piškotki”. Hrani informacijo o privolitvi socialnih piškotkov.1 letoLastnik spletnega mesta
    

Ostali piškotki

Ime piškotkaOpis piškotka in njegov namenTrajanjeIzvor
Google Analitika
__utmaAnalitični piškotek. Potreben za razlikovanje med uporabniki in sejami.2 letiGoogle Analytics
__unamPiškotek omogoča deljenje vsebine po socialnih omrežjih.30 minutShareThis
__stidThere is not yet any general information about this cookie based on its name only.Do zaprtja brskalnikaShareThis
__utmvAnalitični piškotek za shranjevanje spremenljivk po meri.2 letiGoogle Analytics
_gatAnalitični piškotek. Piškotek se uporablja za omejevanje pogostosti zadetkov.1 minutoGoogle Analytics
_gaAnalitični piškotek. To naključno ustvarjeno unikatno število se uporablja za izračun podatkov o obisku našega spletnega mesta.2 letiGoogle Analytics
_gidAnalitični piškotek. Potreben za razlikovanje med uporabniki in sejami.24 urGoogle Analytics
    

Onemogočanje piškotkov z nastavitvijo brskalnika

Večina brskalnikov ima že samodejno nastavljeno samodejno sprejemanje piškotkov. Seveda že večina brskalnikov omogoča, da si lahko uporabnik sam nastavi način shranjevanja piškotkov. S tem, ko onemogočite piškotke spletna stran ne bo delovala pravilno oziroma bodo njene funkcionalnosti onemogočene.

Navodila za omogočanje nastavitev lahko najdete tukaj:

Onemogočanje in pogoji uporabe posameznih piškotkov

Piškotki Google Analytics

Google je zavezan zagotavljanju varnosti in zaščiti informacij, ki jih hrani v svojih računalniških sistemih, zato je v celotni organizaciji uvedena strategija večplastne zaščite.

V priporočilih za programsko opremo in priporočilih za zasebnost storitve Google Analytics je povzeto, kako skrbimo za zaščito vaših podatkov.

Pogoje uporabe si lahko preberete tukaj.

Za preprečitev nalaganja piškotkov Google Analytics si lahko prenesete dodatek za brskalnik: Vtičnik za preprečevanje nalaganja Google Analytics piškotkov

Google Analytics račun je nastavljen tako, da bodo vaši podatki izključeni iz vseh postopkov, ki niso specifično povezani z delovanjem in izboljševanjem storitve Google Analytics ali z varnostjo in integriteto podatkov.

S klikom na gumb Sprejmi se strinjate z zgornjimi pogoji in dovolite hranjenje piškotkov. S klikom na gumb Zavrni se piškotki ne bodo shranjevali. Zato, da bo vaša nastavitev obveljala dlje časa bomo hranili piškotek AllowanceCookie, ki hrani informacijo ali ste pogoje sprejeli ali ste jih zavrnili in bo veljaven za obdobje 5 let.

Comments are closed.