Strojni estrihi

Strojni estrihi

Strojni estrihi (zemeljsko vlažen beton pripravljen iz cementa, kamenega agregata dmax 4mm in vode, trdnostni razred C 20/25.

Strojni estrih je tankoslojni (ploskovni) gradbeni element debeline 3 do 8 cm, uporaben kot zaključni tlak ali kot je bolj običajno opravlja funkcijo podlage za nanos zaključne obloge (parket in druge lesene obloge, keramika, PVC in druge umetne mase, kamen…

Glede na povezavo s spodnjim slojem jih razvrščamo na vezni estrihestrih na ločilnem sloju in plavajoči estrih. Plavajoči estrih se skupaj z elastično podlago (zvočna in/ali toplotna izolacija) prvenstveno uporablja za izolacijo proti udarnemu zvoku in kot zaščitni sloj za vse instalacijske vode, ki so položeni na nosilno konstrukcijo.

Estrihe običajno izvajamo v stanovanjskih, poslovnih in drugih prostorih, kjer mora biti zagotovljena ustrezna udobnost bivanja in imajo tudi zahtevano toplotno prevodnost.

Toplotno zvočna izolacija pod estrihom se razlikuje glede ne prvenstveni namen prostora v katerem se nahaja. Najbolj pogosto je uporabljan ekspandiran polistiren EPS 70 ali EPS 100 (stiropor), kamena volna TP-S, ekstrudiran polistiren  XPS 200 (stirodur). Kjer pa je na nosilni konstrukciji veliko število instalacijskih vodov se priporoča lahki estrih s polnilom (striopor-beton).

Comments are closed.